Kubai Salsa

Szintek: kezdő, középhaladó, haladó

Időtartam: 8 alkalom / szint; heti 1 x 1 óra (60 perc)

A salsa szó jelentése szósz, íz, fűszer, ami a különböző ritmusok keveredésére utal. Az autentikus salsa egy spontán és bonyolult zene; tánca pikáns, vidám, tüzes és lendületes. Ritmusa lehet lassú vagy nagyon gyors, ami gyakran egy számon belül is változhat. Kialakulásának történetét tekintve két alapstílusát különböztetjük meg, a kubai és a Puerto Rico-i stílust. Zenei örökségének eredete Kuba, de a világban való elterjesztése a Puerto Rico-i latinok érdeme, akik mindmáig népszerű és globális tradícióként őrzik és terjesztik a salsát.

rueda a salsa körtánc változata. A körben táncoló párok egyszerre táncolnak el egy koreográfiát, amit a rueda vezetője improvizál. A vezető a következő figura nevét spanyolul mondja be és egyidejűleg kézjellel is mutatja.

A népszerű kubai salsa tanfolyamon megismerkedhetsz a salsa klubok olyan népszerű táncaival is, mint a bachata, merengue, cha-cha-cha.

Bachata 

Az egyik legforróbb latin tánc, a Dominikai Köztársaságból származik. Gitárral, bongóval és maracasszal játsszák. A ’90-es évekig a merengue erkölcstelen változatának számított, és mint ilyet, üldözték. A rádiók nem játszották, a sajtó nem írt róla, a lemezboltok nem tartották raktáron. Ennek ellenére tovább élt bárokban és privát összejöveteleken. A világhódító merengue-vel ellentétben a bachatát ma is leginkább a Karib-tenger térségében táncolják.

Cha-cha-cha

A cha-cha-cha mesterségesen alkotott tánc, a rumbának és a mambónak egy változata. A Kubából származó elragadó zene és tánc először Észak-Amerikát hódította meg, ahol 1954-től a legkedveltebb divattánc lett. Jellegzetessége, hogy a salsa majdnem minden alapfigurája átültethető. 

Merengue

Játékos, pikáns, latin-amerikai tánc. Lépése nagyon egyszerű, a tánc lényegét a partnerek egymással való játéka adja. Régebben figurák nélkül táncolták, manapság a salsa figuráit is táncolják merengue ritmusban.